Μία ξεχωριστή αφή του ολυμπιακού βωμού

Author: Χωρίς σχόλια Share:
1964olympics

Στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης, είναι η παρουσία του τελευταίου λαμπαδηδρόμου που θα ανάψει τη φλόγα στον ολυμπιακό βωμό.

Κατά καιρούς τη φλόγα έχουν ανάψει σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού, ενεργοί ή παλαίμαχοι, με τρόπους λιτούς ή ενυπωσιακούς, καθώς η συγκεκριμένη στιγμή του ανάματος του βωμού αποτελεί δρώμενο για το οποίο οι εκάστοτε διοργανωτές θέλουν να αποτυπώσουν ως κάτι το πολύ ιδιαίτερο.

Στους 18ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 1964, οι διοργανωτές για την τελετή της αφής της φλόγας στον βωμό, επέλεξαν έναν νεαρό φοιτητή, ο οποίος αν και ταυτόχρονα και αθλητής, δεν θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της πατρίδας του. Δεν ήταν ούτε διάσημος, ούτε καταξιωμένος.

Ήταν ο 19χρονος Γιοσινόρι Σακάι, ο οποίος γεννήθηκε στα περίχωρα της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945, μόλις δύο ώρες μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας που έσπειρε τον θάνατο και τον όλεθρο στην πόλη του. Επιλέχθηκε για τον συμβολισμό της ζωής που γεννιέται μέσα στις στάχτες, αλλά και για το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης που θέλησαν μέσω των Αγώνων να περάσουν στην ανθρωπότητα οι Ιάπωνες διοργανωτές.

Ο Γιοσινόρι Σακάι πέθανε το 2014, σε ηλικία 69 ετών.

1964flame
Η Πρωθιέρεια Αλέκα Κατσέλη έχει παραδώσει την ολυμπιακή φλόγα στον πρώτο δρομέα για τη διαδρομή προς το Τόκιο, Γιώργο Μαρσέλλο.

1964olympics
Ο Γιοσινόρι Σακάι ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος έχει μόλις ανάψει τη φλόγα στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο.

  Next Article

O Νεότερος νικητής του Γουίμπλεντον (1985)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *